Sopor

 

Sortera julen!

papperJulklappspappret – omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen.

Julsnöret – lägg i soppåsen. Då kan de kan bli fjärrvärme och el.

Frigoliten – återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar.

Ljusslingan – lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen.

Värmeljus och marschaller – Sedan mars 2015 ska varje kommun besluta om hur koppen från värmeljus ska hanteras då ljuset brunnit ut. Karlskrona=metallförpackningar.

Tips! Nu finns det även Svanen-märkta värmeljus i handeln. Ljusen tillverkas av stearin och behållarna av glas som går att återvända när ljuset brunnit ut.

Julgranen – lämnar du in på närmaste återvinningscentral.

 

 

 

Maj 2016

Information angående avfallshantering (sopor)på Östra Hästholmen & Ytterön

Nuläge

SoporAffärsverken har nu kommit fram till att vi fortsatt skall ha tunnor enbart för brännbart avfall. Som det var tidigare helt enkelt.
I dessa tunnor ska vi slänga brännbart hushållsavfall samt matavfall om man inte har löst det med kompostering.
Någon höjning av taxa likt den för osorterat avfall kommer det inte bli för Ytterön/Hästholmen.
På lång sikt verkar deras inriktning vara att alla får egna tunnor, och då får vi kanske utrymme för att sortera övriga fraktioner.

När det gäller förpackningar (plast, papper, plåt, glas) och tidningar är vi hänvisade till återvinningscentralerna, förslagsvis den i Gisslevik.

 

Styrelsen

Östra Hästholmen Ytteröns Samhällsförening